Онлайн магазин за осветителни тела и осветление Electro Style
 
 
dostavka БЕЗПЛАТНА за Р. България при поръчка със стойност над 99.00 лв с ДДС
Цена на доставка 7.95 лв при поръчка до 99.00 лв.
Telfon +359 885 724003
+359 889 799946
rabotno vreme Пон.-Пет.: 09.00-19.00
Съб. - 10.00 - 16.00
 

Осветление за баня

Как да изградим перфектното осветление за баня?

Когато става дума за банята, повечето хора подценяват колко е важно осветлението за баня.
В много от баните няма прозорци или има съвсем малки такива, което прави стаята много тъмна и именно за това се нуждае от добро осветление за баня.
Тъй като това е мястото, на което се виждаш в огледалото за първи път всяка сутрин, място на което се гримираш или бръснеш, място за бърз душ или пък релаксираща вана, добре трябва да преценим и изградим най-подходящото осветление за баня.
Всичко зависи от големината на помещението и от крайния резултат, който търсите, но можем да дадем някои насоки, с които да улесним избора ви на осветление за баня .


Какви са видовете осветление за баня?

В напредналите технологии, с които се изработва съвременното осветление за баня, можете да откриете почти всякакъв вид осветителни тела и да направите своята баня точно такава каквато си я представяте.
Независимо дали прекарвате много време пред огледалото, за да се приготвите или просто минавате за бърз душ, не подценявайте доброто осветление за баня.
Що се касае до различните видове осветление за баня, добре е да съчетаете поне няколко вида осветление за баня, използвайки различни осветителни тела. Имайте предвид, че осветлението за баня е задължително да бъде с нужната защита.

Луничка за баня
Луничка за баня

– Осветление за баня – луни за вграждане

С влагозащитени лунички, бихте могли да постигнете доста добро общо осветление за баня.
Добре е да съобразите броя на луничките спрямо квадратурата и останалото осветление за баня, което ще поставите. Приблизителните разстояния, на които е добре да се поставят вградените лунички са около 45 до 60см от стените и между 90 до 120см разстояние една от друга.

– Осветление за баня – плафони

Плафон за баня
Плафон за баня

Ако банята ви не е с окачен таван или искате да имате акцентно осветление за баня, което да допълва луничките, плафонът е винаги чудесен избор. Това, което е добре да се има предвид, когато избирате плафон като осветление за баня, е броят на фасунгите или мощността на ЛЕД модула, както и спектъра на светлината – топла, неутрална или студена. А много от ЛЕД плафоните вече имат функции за смяна на цветната температура, което определено е голямо удобство особено що се касае до осветление за баня.

–  Осветление за баня – спотове

Спот за баня
Спот за баня

Сред големият избор от осветление за баня, ще откриете и множество разнообразни спотове.
Предимството на този тип осветление за баня е, че бихте могли удобно да насочите различните светлоизточници на спота за баня, в зависимост от това, къде ви е необходима повече светлина. Хубаво е ако слагате спот, като осветление за баня да го съчетаете с поне още един вид осветително тяло – като например аплик над огледалото, лунички или пък влагозащитена LED лента. Така ще можете да постигнете освен насочено, също и добро общо осветление за баня.

–  Осветление за баня – аплици

Аплик за баня
Аплик за баня

Още един от основните елементи за добро осветление за баня, е апликът. Благодарение на това може да постигнете добро осветление за баня около вашето огледало и мивка. Това са местата, на които обикновено се извършват конкретни дейности като гримиране или бръснене и добрата светлина е от изключително значение. В зависимост от това, с колко място разполагате, имате няколко опции за този вид осветление за баня. Единият вариант е да поставите аплик над огледалото, който ще ви даде добра осветеност и ще направи сутрешния ви тоалет наистина приятен. Друг вариант за осветление за баня, който е дори по-добър, особено за тези, които обичат да се гримират, са два аплика от двете страни на огледалото – по възможност по височината на огледалото. Тъй като са разположени от двете страни на огледалото, няма да падат сенки върху лицето ви, за разлика от аплик поставен над огледалото.

–  Осветление за баня – светещи огледала

Светещо огледало за баня
Светещо огледало за баня

Това е нещо, което освен много функционално, е и много красиво и ефектно.
Със сигурност ако обичате да прекарвате много време пред огледалото, ще се чувствате много по-комфортно, ако вашето огледало има възможност да ви даде допълнително осветление за баня. Огледалата с подсветка са перфектно допълнение към едно добро осветление за баня.
Да, те не са нещо, без което осветлението за баня не може, но определено му придават съвсем завършен вид. Огледалата с тъч бутон ще направят вашата баня в едно модерно и функционално помещение.

Как да преценим с каква защита трябва да е нашето осветление за баня?

Това е нещо, с което малко от хората са подробно запознати, а е едно от най-важните неща при избора на осветление за баня. Тук ще споменем основните правила при поставянето на осветление за баня и протекцията в отделните зони. Ако все пак сте несигурни и се нуждаете от помощ в избора на осветление за баня, не се колебайте да се свържете с професионалист, търговските представители на Електро Стил ще се радват да ви помогнат.
Банята е разделена на различни зони за защита. В центъра на тези зони са душ или вана - зона 0. Всяка зона за защита има свои собствени правила за осветлението в банята.

  • Зона 0 – Осветление за баня с много висока степен на защита. Това са осветителни тела поставени в самата вана или душ кабина. Само защитно свръх ниско напрежение до 12 волта и най-малко степен на защита IP67.

  • Зона 1 – Осветление за баня непосредствено над ваната или душа, трябва да се монтира на височина 2,25 м над пода. Лампите трябва да имат минимален рейтинг IP44 или по-висок и ако монтажът е 240 V.

Зони на IP защита в банята
Зони на IP защита в банята
  • Зона 2 – Тази зона покрива голяма площ от банята. Преминава над вана или душ и над зона 1 в банята около умивалника. Тази зона също е в радиус от 60 см от всеки кран, простиращ се на 0,6 метра извън периметъра на банята и най-малко 2,25 м от пода. Осветлението за баня, инсталирано в тази зона, трябва да има най-малко IP44. В допълнение, трансформаторите за вашето осветление за баня, не трябва да се използват в защитни зони 0 и 1. Гнездата и превключвателите не трябва да се поставят в защитните зони 0, 1 и 2.

Изберете правилното осветление за баня, като се консултирате и с някои от търговците на Електро Стил на телефон 029311012


Милена Желева